Oogcontact

Een pasgeboren baby ziet nog maar 20 centimeter ver, maar al snel zoekt een baby contact met jou met zijn of haar oogjes. Oogcontact is van groot belang in de ontwikkeling van een kind, maar waarom is dit zo belangrijk?

Al in de baarmoeder hoort een kindje stemmen, maar de gezichten van zijn ouders zijn nog onbekend. Zodra de baby geboren is, kan het tijdens het voeden al contact maken met de moeder met de ogen. De baby zal steeds verder kunnen zien. En wat is mooier dan in die nieuwsgierige oogjes kijken? Doe dat dan ook gretig! In het begin zullen het korte, onbewuste momenten zijn, omdat een baby nog niet goed zijn ogen kan focussen.  Ga in op de contactpogingen die je kind doet, dit stimuleert hem of haar om contact te blijven zoeken.

Veiligheid en vertrouwen

Het maken van oogcontact geeft je een kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Jouw ogen zijn bekende ogen te midden van heel veel nieuw te ontdekken dingen. Jouw vertrouwde blik kan de stress van je kind in een nieuwe omgeving verminderen. Als hij of zij ziet dat jij oké bent, dan weet hij/zij dat het veilig is.

Taalontwikkeling

Kinderen pikken heel snel dingen op, maar ze pikken het nog sneller op als je niet alleen maar praat waar ze bij zijn, maar ook echt in gesprek met ze gaat. Maak contact en gebruik gebaren. Kinderen vertrouwen voor hun taalontwikkeling niet alleen op geluid, ook op gebaren, gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen. Wanneer je een kindje aankijkt en praat, zal hij of zij ook eerder geneigd zijn je te imiteren en nieuwe geluiden te leren.

Emoties herkennen

Iemand die lachend een kamer binnenkomt, wordt vaak begroet met een lach. Sommige mensen gaan al snel huilen als ze iemand anders zien huilen. Dit doen mensen onbewust. Het is het werk van spiegelneuronen in de hersenen: deze reageren op de emoties van een ander.  Dat zogenaamd ‘spiegelen’ heeft een sociale functie: de sociale band wordt versterkt. Mensen kunnen zich dan beter in elkaar inleven. Deze spiegelneuronen helpen kinderen dus bij het ontwikkelen van empathie en bij het herkennen van emoties. Door oogcontact te maken kan een kind beter zien welke emoties er op dat moment aan de orde zijn.

Onderzoek

Uit een onderzoek van de Universiteit van Dundee blijkt dat de kijkrichting van kinderwagens en buggy’s erg belangrijk is. Kinderen die naar de verzorger kijken, lachen meer dan twee maal zoveel als kinderen die in de rijrichting kijken. Ook slapen zij veel vaker in de buggy, een teken van afwezigheid van stress.