Nieuws
Amerikaanse delegatie onder de indruk van Nederlandse aanpak bij Baby Extra
Geflankeerd door Barbara Kerkhofs (links) en Marion Mertens (rechts) van Baby Extra, de Amerikaanse delegatie (v.l.n.r.) Florence Koplow, Jane Nestel-Patt en dr Linda Lausell-Bryant
Woensdag 20 november bracht een Amerikaanse delegatie een bezoek aan Baby Extra om te leren hoe Nederland preventieve zorg voor baby’s en hun ouders organiseert. Barbara Kerkhofs en Marion Mertens van Baby Extra gaven een uitgebreide presentatie over de methodiek waarbij de inzet van Video-Hometraining (VHT) centraal staat. Deze methode helpt ouders om signalen van hun baby beter te herkennen en hierop te reageren, wat essentieel is voor een gezonde ouder-kindrelatie en veilige hechting.
De Amerikaanse delegatie bestond uit Jane Nestel-Patt (CEO en Master Trainer Video Interaction Guidance USA), dr Linda Lausell-Bryant (Associate Dean for Academic Affairs new York University) en Florence Koplow (Families and early childhood development Advocate). Zij wilden graag weten hoe wij hier in Nederland de preventieve zorg voor de allerkleinsten hebben gewaarborgd.
Tijdens de bijeenkomst werden filmpjes van contact tussen baby en ouder(s) getoond, die op de delegatie veel indruk maakten. De filmpjes lieten zien hoe we met behulp van Video-Hometraining (VHT) ouders met verschillende diagnoses het beste kunnen begeleiden, zodat zij de signalen van hun kindje kunnen zien en daarop reageren. De delegatie was niet alleen enthousiast over de innovatieve expertise en werkwijze van Baby Extra, maar ook over de Nederlandse geboorte- en jeugdgezondheidszorg in het algemeen. In de Verenigde Staten kampt men met uitdagingen zoals sociale isolatie door grote geografische afstanden en het gebrek aan overzicht van alle pasgeborenen. Dit maakt het lastig om preventieve zorg effectief te organiseren. De Amerikaanse gasten merkten daarnaast op dat er in hun land nog steeds een negatieve kijk heerst op tienerzwangerschappen, wat een belemmering vormt voor ondersteuning.
De Amerikaanse gasten waren onder de indruk van de Nederlandse aanpak. Ze gaven aan dat er in hun eigen land nog veel werk te verzetten is in het voorliggende veld. Het bezoek bood hen stof tot nadenken én een waardevolle kans om te leren van een land dat vooroploopt in de zorg voor de allerkleinsten. Waar een klein land groot in kan zijn.
4 december 2024
Baby Extra bij JeM, Jong en Moeder in Eindhoven
Hoe bijzonder deze ochtend bij JeM!
Een babyshower voor alle pas bevallen mama's en 1 papa (super stoer van hem).
Marion Munsters-Mertens, coördinator Baby Extra bij GGZ, was er ook bij. Zij heeft ontzettend mooie filmpjes laten zien over de interactie/hechting tussen baby en ouder(s).
De jonge (aanstaande) moeders die bij JeM komen, zitten vaak in een lastige positie die zorgen met zich meebrengt. Uit ervaring weten we dat een (aanstaande) moeder met zorgen vaak minder ruimte heeft voor de (contact)signalen van haar baby en zich onzeker kan voelen over het (aanstaande) ouderschap.
Op uitnodiging van JeM sluit een medewerker vanuit Baby Extra 2x per jaar aan bij een bijeenkomst van de jonge moeders. Tijdens de bijeenkomst laten we opnames zien van dagelijkse momenten van contact van baby’s met hun ouders. Soms kijken we met de hele groep naar de filmpjes maar ook in kleinere groepen met moeders van baby’s in dezelfde leeftijdscategorie of individueel. Door de filmpjes regelmatig stil te zetten op de signalen die de baby laat zien en erover in gesprek te gaan met de aanwezige moeders, komen vragen vanzelf. Er is herkenning maar ook verbazing over dat een baby al zoveel kan ‘vertellen’ met zijn gezichtsuitdrukkingen, oogjes, lijfje en geluidjes. En dat er al zoveel contact mogelijk is vanaf de geboorte.
Vooral als zwangere vrouwen naar beelden kijken van een pasgeboren baby’tje zie je de verwondering op hun gezicht over dat een baby’tje al vanaf de eerste minuut reageert op de stem van ouders. Indirect geeft het hen het gevoel dat ze heel belangrijk zijn voor hun kindje. Ook het contact met de baby in de buik komt aan de orde. Want daar begint immers al het opbouwen van de oh zo belangrijke band.
De drempel voor het vragen van hulp is voor de jonge (aanstaande) moeders vaak hoog. Zo ook voor de stap naar een begeleidingstraject vanuit Baby Extra. Om die drempel te verlagen hebben we een paar keer tijdens een bijeenkomst bij JeM ter plekke een moeder in contact met haar kindje gefilmd in de opvang. Bij het terugkijken van de beelden samen met de moeder, zie je dat dit haar meteen helpt te groeien in haar ouderrol en haar zelfbeeld te versterken.
15 oktober 2024
BABY EXTRA - OUDERCURSUS
In de eerste bijeenkomst starten we altijd met de verwachtingen die ouders hebben over wat de cursus hen kan opleveren. Dit kan per cursist verschillend zijn. Maar vaak is er ook herkenning bij elkaar. Graag deel ik er een aantal met jullie. Want dit leeft er o.a. bij ouders die zich onzeker voelen over het ouderschap omdat ze door verschillende redenen (tijdelijk) niet lekker in hun vel zitten.
Ik wil.....
- graag meer genieten van mijn kindje
- minder snel geïrriteerd raken
- balans vinden in mijn leven / in de verschillende rollen (moeder, partner, vriendin, collega enz.)
- mezelf minder isoleren
- de verwachtingen naar mezelf lager stellen
- leren grenzen aan te geven bij ongevraagd advies
- leren loslaten van de zorg voor mijn kindje
- herkenning vinden bij andere moeders
En laten die thema's nou allemaal aan bod komen in de cursus.
10 oktober 2024